Koronavir

Aktuální informace ke koronaviru (10.3.2020)

Jednání Krajské epidemiologické komise dne 9.3.2020

V pondělí 9. 3. 2020 proběhlo jednání Krajské epidemiologické komise (pracovní skupiny krizového štábu kraje). Projednala aktuální situaci šíření nákazy COVID-19 ve Středočeském kraji.

Dále bylo vydáno mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se nařizuje s účinností od 10. 3. 2020 všem poskytovatelům zdravotní lůžkové péče a zařízením sociálních služeb v pobytové formě a všem odlehčovacím sociálním službám v pobytové formě zákazu návštev, viz příloha.

Další podrobnější informace naleznete: https://pkr.kr-stredocesky.cz/pkr/aktuality/aktualni-informace-ke-koronaviru-covid-1-95106/

Podrobné informace:

Zasedání Bezpečnostní rady Středočeského kraje

V souvislosti s výskytem a šířením nového typu virového onemocnění COVID-19 zasedla v úterý 3. března 2020 Bezpečnostní rada Středočeského kraje (BRK), aby projednala aktuální přijaté závěry z Bezpečnostní rady státu, jednání Ústřední epidemiologické komise, porady ředitelů Krajských hygienických stanic a nastavila a doporučila adekvátní kroky k zabránění vzniku epidemie ve Středočeském kraji včetně možných postupů podle Pandemického plánu.

Pro zajištění dostatečného množství ochranných prostředků pro krajské nemocnice uvolnil kraj ze svého rozpočtu 20 milionů korun. V tuto chvíli jsou naše oblastní nemocnice dostatečně zásobeny nezbytnými ochrannými prostředky, jako jsou roušky, desinfekce a respirátory,“ informovala po jednání předsedkyně BRK hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s tím, že Středočeský kraj nastavil opatření k zabránění epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku, postupuje v souladu s opatřeními, která doporučují a nařizují orgány ochrany veřejného zdraví.

K zajištění připravenosti zdravotnického systému na případné zvýšení požadavků na objem poskytovaných zdravotních služeb a zdravotní péče, tedy pro případ rozšíření nákazy COVID-19, doporučila Bezpečnostní rada vyhodnotit potřeby k vyčlenění lůžek ve zdravotnických zařízeních, analyzovat potřebu finančních a lidských zdrojů, plánování nákupu a distribuce osobních ochranných prostředků a pomůcek pro ochranu zdravotnických pracovníků, a to dle Pandemického plánu kraje.

Bezpečnostní rada kraje také ve svém usnesení doporučuje občanům:

nejezdit do regionů Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont, Benátsko. Cestovatelům, kteří pobývali v období od února 2020 v Číně, Hong Kongu, Iránu, Japonsku, Singapuru, Jižní Koreji a v Itálii (regiony Emilia-Romagna, Lombardie, Piemont, Benátsko), tedy v oblastech s vysokým počtem onemocnění vyvolaných novým koronavirem, aby v následujících 14 dnech po návratu z těchto oblastí telefonicky kontaktovali územní pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje dle místa svého bydliště (www.khsstc.cz), zůstali doma a sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38o C, dýchací obtíže). V případě výskytu výše uvedených příznaků omezili kontakt s ostatními osobami, kontaktovali telefonicky svého praktického lékaře.  

Dále doporučuje dodržovat základní hygienické návyky a osobní hygienu (respirační hygiena, časté mytí rukou mýdlem a teplou vodou) a používání dezinfekčních prostředků s plně virucidním účinkem jako nástroje ochrany proti šíření infekce ve společnosti. Rodičům žáků, kteří se vrací z dovolené v rizikových oblastech, z lyžařských výcviků i jiných cest pak doporučuje, aby informovali o této skutečnosti vedení školy a při změně zdravotního stavu zůstali preventivně doma.

RADY A INFORMACE

Nejaktuálnější a nejpřesnější rady, informace a doporučení, jak předcházet možné infekci koronavirem, najdou občané Středočeského kraje na stránkách „Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Na odkazu http://www.khsstc.cz/obsah/novy-koronavirus_576_1.html jsou na jednom místě shromážděna nejnovější doporučení jak pro občany, tak pro zdravotnická zařízení, které vydaly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Státní zdravotní ústav nebo další relevantní instituce.

Kontakty

K dispozici pro dotazy je e-mailová adresa vnn@khsstc.cz a poradenská infolinka krajské hygienické stanice na telefonním čísle 771 137 070, která je v provozu od 7:00 – 19:00.

Další telefonní linka 736 521 357 funguje od 7:00 – 9:00.

Ve Středočeském kraji můžete v akutních případech kontaktovat také pracovníky protiepidemických oddělení jednotlivých územních pracovišť (v pracovní době) podle bydliště.

Informace lze dostat i na call centru Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, na telefonní lince 800 888 155.

Poradenská infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s infekcí COVID-19, je k dispozici denně od 9 do 21 hodin na čísle: 724 810 106 a 725 191 367.

Informace pro občany najdete také na webu Ministerstva zdravotnictví ČR, případně na stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

http://www.mzcr.cz/dokumenty/informace-pro-obcany-v-souvislosti-s-aktualnim-vyskytem-cinskeho-koronaviru-2019_18415_1.html

(zdroj Ministerstvo zdravotnictví ČR)

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR:

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové mimořádného opatření k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí rozšíření onemocnění způsobené novým koronavirem v České republice. Hygienické stanice budou hlásit praktickým lékařům a praktickým lékařům pro děti a dorost všechny osoby, které byly v kontaktu s nakaženými pacientem, a lékaři na dálku rozhodnou o karanténě v délce 14 dnů. Dále Ministerstvo zdravotnictví nařizuje všem osobám, kterým místně příslušná krajská hygienická stanice sdělí, že byly v kontaktu s pacientem, u kterého byla laboratorně potvrzena nákaza koronavirem, aby poskytly potřebnou součinnost a podrobily se nařízené karanténě.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádná opatření týkající se karantény občanů, kteří se vrací z Itálie, zákazu vyvážet z území ČR dezinfekci a respirátory třídy FFP3 včetně omezení jejich prodeje, pořádání hromadných akcí na území České republiky.

S okamžitou platností Ministerstvo zdravotnictví nařizuje všem osobám s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, aby bezprostředně po návratu do České republiky oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem (mobilní aplikace, e-mail, skype apod.), tedy bez osobního kontaktu.

Dále se nařizuje praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů.

Karanténou se rozumí především oddělení zdravé osoby od ostatních osob s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit. Za porušení karantény hrozí ze zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až 3 miliony Kč. Praktický lékař v případě výskytu onemocnění COVID-19 je oprávněn karanténu prodloužit. Osoby v karanténě mají nárok na nemocenskou. V případě dobrého zdravotního stavu zaměstnanců a jejich zájmu o práci na dálku, vyzýváme zaměstnavatele, aby v této mimořádné situaci vycházeli vstříc a domluvili se se zaměstnanci na možnosti pracovat z domova. V důsledku přijatého mimořádného opatření a též v důsledku dalších dopadů způsobených onemocněním COVID-19 je stát připraven prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky obratem připravit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů.

Zdroj Ministerstvo zdravotnictví:

https://www.mzcr.cz/dokumenty/ministerstvo-zdravotnictvi-vydalo-mimoradne-opatreni-tykajici-se-karanteny-obcan_18653_1.html

Ministerstvo zdravotnictví s účinností od středy 4. března 2020 do odvolání ministerstvo zakazuje vývoz všech respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku a omezuje jejich prodej.

Zdroj Ministerstvo zdravotnictví:

https://www.mzcr.cz/dokumenty/mimoradne-oop-prodej-osobnich-ochrannych-prostredku-tridy-ffp3_18660_1.html

Ministerstvo zdravotnictví zakazuje všem osobám, s výjimkou výrobců, se od 6. března 2020 vyvážet z území České republiky všechny přípravky osobní hygieny určené na dezinfekci rukou, s výjimkou přiměřeného množství pro osobní potřebu.

Zdroj Ministerstvo zdravotnictví:

https://www.mzcr.cz/dokumenty/ministerstvo-zdravotnictvi-zakazuje-vsem-nevyrobcum-vyvazet-z-uzemi-cr-dezinfekc_18636_4107_1.html

Pořadatelé hromadných akcí na území České republiky s předpokládanou účastí nad 5 000 osob denně mají až do odvolání povinnost oznámit konání takové akce místně příslušné krajské hygienické stanici. Zdroj Ministerstvo zdravotnictví:

https://www.mzcr.cz/dokumenty/ministerstvo-zdravotnictvi-narizuje-poradatelum-nove-hlasit-akce-s-ucasti-nad-50_18625_4107_1.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *