Odpověď na: Žádost o opravu veřejné obecní komunikace 405

Miroslav Peleška
Host

Vážený pane profesore a Vážená paní Pokorná,
o Vaší žádosti jsem po jejím obdržení informoval kolegy zastupitele a současně byla projednávána i na veřejném zasedání obecního zastupitelstva. Od Vašeho dopisu ze dne 15.09.2025 jsem byl opakovaně a kontinuálně v průběhu roku prověřovat stav veřejně přístupné účelové komunikace nacházející se na poz. par. č. 405 v k.ú. Mezouň, jejíž povrch je, v rámci Vámi popsaného úseku, zhotoven z živičného recyklátu. Těmito kontrolami jsem nezjistil, žádný zcela změněný profil ani komunikační závady, které by představovali riziko pro průjezd osobními vozidly, sám jsem po této komunikaci vždy vozidlem bez jakéhokoli problému projel. Stavebně technický stav komunikace odpovídá jejímu účelu užívání a typu povrchu, přičemž je na této komunikaci místní úpravou provozu na pozemních komunikacích stanovena maximální povolená rychlost 20 km/hod, která odpovídá i stavebně technickému stavu této komunikace. Současně neevidujeme žádnou jinou stížnost na kvalitu povrchu této komunikace.
Na této komunikaci probíhá s ohledem na její stavebně technický stav, účel i dopravní zatížení standartní běžná i zimní údržba.
Byť Vámi popsaný stav dle mého názoru neodpovídá závadě ve sjízdnosti komunikace, tak je pravdou, že i přesto by mohl být stav této komunikace i dalších v rámci území obce optimalizován, což je již v přípravě spolu s rozšiřováním technické infrastruktury. V případě této komunikace by mělo dojít k dosypání živičného recyklátu v nižších místech této komunikace, kde při vydatnějších srážkách dochází ke splavování svrchní vrstvy recyklátu. Dosypání recyklátu by mělo být provedeno na přelomu měsíce září a října 2026 po provedení úprav odvodňovacích systému komunikací v rámci celé obce, kdy se s takovou úpravou počítá i v rámci komunikace nacházející se na poz. par. č. 405 v k.ú. Mezouň (úprava stávající vpusti a odtokového žlabu u vyústění přilehlé účelové komunikace v soukromém vlastnictví). Co se týče kompletní rekonstrukce této komunikace, včetně pokládky živičného povrchu či zadláždění, tak tato by měla být případně realizována současně a v souvislosti se stavební činností na zastavitelných plochách definovaných novým územním plánem a v souladu s územní studií, z prostředků investorů, kteří již v této lokalitě realizovali nebo budou realizovat stavební záměry.
Na proměňující se kvalitě povrchu v čase mají vzhledem ke konstrukci této komunikace velký vliv i povětrnostní podmínky a samozřejmě i případné pohyby zemědělské či staveništní techniky, v tomto ohledu byla tato komunikace v uplynulém roce zatížena daleko výrazněji než v uplynulých letech, jelikož ji využívala staveništní technika pro realizaci minimálně tří stavebních záměrů a současně i Správa železnic v rámci prováděného geologicko-technického a hydrogeologického průzkumu. V rámci těchto pohybů techniky jsem vždy s uživateli přilehlých pozemků a zhotoviteli řešil následné uvedení komunikace do původního stavu včetně očištění povrchu komunikace viz fotodokumentace stavu komunikace, kterou jsem Vám zaslal jako přílohu odpovědi.

V případě potřeby jsem Vám osobně k dispozici v rámci úředních hodin starosty či kdykoli v případě potřeby na tel.: 734 607 727.

Závěrem bych se Vám chtěl omluvit za pozdější písemnou reakci na Vaši žádost.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Miroslav Peleška
starosta obce Mezouň